|
|
|
... emésztőrendszerből!
Tisztíts meg és darabolj fel 25 dkg burgonyát és 30 dkg piros húsú kaliforniai paprikát. Párold meg 1 evőkanál olajon, hintsd meg pirospaprikával, majd adj hozzá 30 dkg kicsavart savanyúkáposztát. Öntsd fel 5 dl zöldségerőlevessel (kockából is készülhet), főzd puhára. Paprika- vagy paradicsompürével ízesítheted. A tányérodban esetleg 1 teáskanál tejföllel ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kiskanál mustárt vagy egy új tojás sárgáját simára keverjük, és ehhez öntjük először cseppenként, majd vékony sugárban, tovább kevergetve a túl híg majonézt.
Vitaminbombák
A kicsavart citrom, narancs, grépfrút leve a levegőn gyorsan veszít C-vitamin-tartalmából. Ezért a gyümölcslevet lehetőleg azonnal igyuk meg, de még a citrommal ízesített teát se kavargassuk hoss... |
|
|
|
|
|
|
|
...
• zsiradék
• tartármártás
ELKÉSZÍTÉSE:
A zsemléket kevés tejben beáztatjuk, a párizsit közepes fej vöröshagymával húsdarálón ledaráljuk, majd átengedjük a kicsavart zsemléket is. Összedolgozzuk tojással, sóval, törött borssal, pirospaprikával, 1 evőkanál tejföllel, egészen kevés köménymagporral.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... emésztőrendszerből!
Tisztíts meg és darabolj fel 25 dkg burgonyát és 30 dkg piros húsú kaliforniai paprikát. Párold meg 1 evőkanál olajon, hintsd meg pirospaprikával, majd adj hozzá 30 dkg kicsavart savanyúkáposztát. Öntsd fel 5 dl zöldségerőlevessel (kockából is készülhet), főzd puhára. Paprika- vagy paradicsompürével ízesítheted. A tányérodban esetleg 1 teáskanál tejföllel ... |
|
|
|
|
|
|
|
... kis szelet étcsoki, 10 dkg vaj, 2 ek. cukor, 4 teáskanál kakaópor, 2-3 ek. tej.Elkészítés: A tojássárgáját a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tehéntúrót, a citrom reszelt héját és kicsavart levét. A masszát egy kevés tejszínnel lazítjuk, majd roládokat formálunk belőle. Sűrű csokimasszát főzünk, hagyjuk kihűlni, majd óvatosan megforgatjuk benne a túróroládokat. Tálalás előtt j... |
|
|
|
|
|
|
|
... lázas beteget! Nem lehet ártalmas, ha úgynevezett ,,törzsborogatás"-t alkalmazunk. A törzsborogatás: körülbelül 25 fokos vízbe áztassunk egy törölközőt, csavarjuk ki, és ebbe a kicsavart törölközővel borogassuk be a beteg törzsét, a derekától a hónaljáig. A vizes törölköző fölé száraz, lehetőleg frottír törölközőt tegyünk, és azt biztosítótűkkel erősítsük oda.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... lével.
Süssük, pároljuk addig, amíg a csirke húsa puha nem lesz. Tá... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg savanyú káposzta
15 dkg tisztított alma
2 dkg mazsola
2 dkg búzacsíra
1 dkg cukor
citromfű
köménymag
A kicsavart savanyú káposztát lazán keverd össze a metéltre vágott hámozatlan almával, a megmosott mazsolával, a búzacsíra felével valamint kevés citromfűvel és őrölt köménymaggal. A cukrot k... |
|
|
|
|
|
|
|
... konyakpuncs
Hozzávalók 3-4 személyre:
2,5 dl konyak, 1 narancs leve és héja, 10 dkg cukor, 0,5 l víz, őrölt
szegfűbors, őrölt fahéj.
Elkészítés:
Fél liter vízben elkeverjük egy narancs kicsavart levét, hozzáadjuk a vékonyan
lehámozott héját, belekeverünk 10 dkg cukrot és föltesszük melegedni. Ha már jó
forró és a cukor is elolvadt benne, le... |
|
|
|
|
|
|
|
... natúr majonéz, só, őrölt bors, fél csomó
zellerzöld.
A marhahúst a céklával és a zellerrel együtt vékony csíkokra vágjuk. Egy tálban
a tejfölt, a majonézt, a kicsavart narancs és citrom levével simára keverjük.
Az összevágott nyersanyagokat a megreszelt tormával együtt a tálba keverjük, és
ízesítjük. A hússaláta tetejét finomra vágott zellerzöl... |
|
|
|
|
|
|
|
... (Mandulás)
Hozzávalók: A tésztához 25 dkg mirelit vajas-levelestészta, 25 dkg finomra darált mandulabél, 5 dkg durvára vágott mandulabél, ízlés szerint mez és kevés cukor, 1 citrom reszelt héja és kicsavart leve. A sütemény locsolásához mézes-cukros szirup.
A darált mandulát összekeverjük a citromlével, citromhéjjal, mézzel és cukorral. A tésztát felengedés után liszteze... |
|
|
|
|
|
|
|
TORTÁK (bevezető)
A torták készítéséhez csak friss tojásokat használjunk. Vigyázzunk arra, hogy a tojásfehérjébe egy csepp sárgája se kerüljön, mert csak így tudjuk megfelelően habbá verni. Az edények, habverők nagyon tiszták, teljesen zsírmentesek legyenek. (Ecettel, sóval kimossuk, hideg vízzel kiöblítjük.)
A torta keverése előtt mindent előkészítünk, a cukrot, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... tepertőt ledaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, majd az egészet elkeverjük tejföllel, búzadarával, tojással, borssal. 10 percig pihentetjük. Közben az egyik csomag (4 db) réteslapot nedves, kicsavart tiszta konyharuhára terítjük úgy, hogy az egyes lapokat kis olvasztott zsírral egyenként megkenjük. A túrós-tepertős töltelék egyik felét a tészta szélére egy csíkban felkenjük, majd a ko... |
|
|
|
|
|
|
|
... tökkel, a barnacukorral és hozzáreszelem a narancshéjat.
A vajat mikróban felolvasztom, összekeverem a tojásokkal és a narancslével (Lehetőleg 100 %-os narancslé legyen, vagy kicsavart narancslé, de az sem árt, ha egy kevés narancsszörppel fokozzuk az ízét, különben nem érezni eléggé.) A tökös és a tojásos keveréket összeöntöm és elektromos habverővel jól összekeverem. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hozzávalókat és közepes méretű fagylaltkanál méretet használva kisütöm, amíg aranybarna lesz.
Tempúra variációk
Hijiki-v. hagyma-s. répa
2 pohárnyi áztatott kicsavart hijiki
1 db v. hgyma vékony hosszúra szeletelve
½ db s. répa gyufaszálra vágva
Tempúra: liszt-víz-csöppnyi olaj keveréke
Édesburgonya 3-4 mm vékony szeletek
Sü... |
|
|
|
|
|
|
|
CSIRKE NARANCSLÉBEN
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl friss, kicsavart narancslé (vagy rostos narancslé), 1 dl édeskés vörösbor, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál reszelt narancshéj, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt fehér törött bors, ízlés szerint só.
A megtisztított csirkét feldarabolom és tűzálló tálba teszem. Megsózom. ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ezt a receptkönyvet ajánlanám kedves barátomnak és volt kolegámnak akinek csülök nélkül nem is volna kerek a világ.
CSÜLKÖS RECEPTEK
Abált csülök
Hozzávalók:
1db nagyobb nyers hátsó csülök, 30g fokhagyma, 10g fűszerpaprika, 2db babérlevél, 5g egész bors, 80g vöröshagyma, 20g só, 50g lilahagyma
A csülköt perzseléssel és a rajta... |
|
|
|
|
|
|
|
... száraz bőrre nagyon jó az élesztő is, amely B vitaminban gazdag, az élesztőt tejföllel vagy sima tejjel is kikeverhetjük. Tej helyett beszerezhetünk tejport is, ezt keverhetjük egy narancs kicsavart levével, és összekeverhetjük tojássárgájával, amely szintén sok értékes ásványi anyagot juttat bőrünkbe.
...Ha gyors és látványos arcpakolásra van, szükségünk keverjünk össz... |
|
|
|
|
|
|
|
... véres, a májas és a tüdős hurkába. Ugyanígy osszuk háromfelé a rizst és a vöröshagymát.
A véres hurkába tegyünk még apróbb kockákra vágott friss főtt szalonnát és 3 tejbe áztatott, kicsavart zsemlét.
A háromféle hurkának való anyagot külön tálakba téve ízlés szerint fűszerezzük: sóval, borssal, pirospaprikával, szegfűborssal, és aki szereti, a véres hurkába majoránnát is... |
|
|
|
|
|